BRAČ SZIGET

A Brac sziget Horvátország egyik legnagyobb kiterjedésű szigete. Helyileg Dalmácia kellős közepén, Split és Makarska között helyezkedik el. Brac egy akkora sziget, hogy egy egész hetes nyaralást kitölt, mire végigjársz mindent. Szinte majd minden napra jut valami érdekes látnivaló. Gyere és ismerd meg velünk Brac legfontosabb látnivalóit, tengerpartjait, foglalj nálunk szállást, és nyaralj Te is ezen a gyönyörű szigeten!

Brač mind területe, mind lakosainak száma alapján az Adria harmadik legnagyobb szigete. A sziget gyümölcstermeléséről, valamint boráról – a híres vaguváról – és levendulamezőiről ismert. A szigetet, amelynek 1827 óta Supetar a fővárosa, kompjárat köti össze Split városával. A kies öböl partján, olajfák és szőlők között fekvő Bol kavicsos, gyönyörű strandjával, kristálytiszta öbleivel vonzza a nyaralni vágyókat. A hangulatos Sutivan kb. 7 km-re fekszik Supetartól, így a szórakozásra vágyók a sziget fővárosának ajánlatából válogathatnak. Letenyétől kb. 535 km (+ kb. 1 óra kompút Splitből.)

Brac sziget megközelítése

Javasolt útvonal: Brac autóval könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábtól az A1-es autópályán haladunk tovább, míg el nem érjük Splitet (csak egyenesen kell haladni). Ahogy elhagyjuk az autópályát, rövid vezetéssel szépen lecsurgunk Splitbe. Splitben folyamatosan a Trajekt / Centrum táblát kell követni. Levezetünk a kikötőbe, megvesszük a jegyünket és átkompozunk Bracra. (Budapest Supetar távolsága 770 km). Brac busszal: a Flixbusnak van közvetlen járata Splitbe (9500 Ft-tól vannak jegyek), majd innen kompozni kell. Split vonattal: nyáron a Máv Adria Expressz járatával Splittig tudunk elmenni (ez a végállomás), majd innen komp.

Kicsit hosszú az út, de Brac autóval könnyen elérhető

Programok, címek, vásárlás a Brac szigeten

 • Innen indul Splitből a komp (GPS)
 • Innen indul Supetarból a komp (GPS)
 • Parkoló a Zlatni rat strand mögött (GPS)
 • Parkoló a Lovrecina öbölnél (GPS)
 • Parkoló a Blaca kolostornál (GPS)
 • Blaca kolostor belépő: 40 kn felnőtt, 10 kn gyerek.
 • Blaca nyitva: hétfő kivételével 9-15, nyáron: 9-17
 • Supetar – Split komp: menetrendárak
 • Sumartin – Makarska komp: menetrendárak
 • Utazás: autópálya díja: 247 kuna
 • Komp díja: autó 124 kn, fentőtt 28 kn, gyerek 14 kn, motor 58 kn.
 • Települések: SupetarSutivanSplitskaPostiraPuciscaPovljaMilnaBolSumartin
 • e-autó töltő: GPSGPSGPSGPSGPS

Hogyan szervezzünk meg egy Brac szigeti nyaralást?

Brac egy hatalmas kiterjedésű sziget. A Split felé néző oldala lankás, itt található a legtöbb – majdnem az összes – település. Összesen 22 település, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja van. 15 ezer lakosa van a Brac szigetnek, akik a szemközti Splitbe járnak dolgozni, vagy turizmussal / földműveléssel / halászattal foglalkoznak.

Brac egy gyönyörűszép sziget. Megtalálhatók itt az eldugottabb tengerpartok, középkori, történelmi városközpontok, forgalmas, népszerű strandok és akad bőven hegyvidéki terület is. Ami a növényzetet illeti: igazi mediterrán hangulat vár Ránk, hatalmas pálmafákkal, ciripelő kabócákkal, ácsingózó aloe verákkal, kaktuszokkal és természetesen a türkizkék tengerrel.

Brac sziget Horvátország egyik legjobb nyaralási úticélja

Legfontosabb látnivalók

Bol / Zlatni rat

Bol település a Brac sziget déli oldalán helyezkedik el. Mivel Brac déli oldala hegyes, sziklás terület, gyakorlatilag csak ez a település található itt. Bol egy nagyon hangulatos, mediterrán kisváros. Mivel édesvízlelő hely volt itt, nagyjából 5000 éve lakott a település. Az élet a kikötő környékén kezdett el kialakulni. Sok helyen még ma is felfedezhetők a római kori műemlékek maradványai. A város egyik legszebb része a XV. századi dominikánus kolostor.

A dominikánus kolostor Bol egyik legszebb része Horvátországban a Brac szigeten

Bol igazából annyira elnyúlt mára a tengerparton, hogy egy hosszú sétányos, sok-sok éttermes, kávézós kisvárossá nőtte ki magát. A város legfontosabb látványossága a Zlatni rat strand. Ez tulajdonképpen egy földnyelv. Az ellentétes tengeri áramlatok, hullámok alakították ki és formálják ma is az alakját. Ennek köszönhetően a szarv vége, hol erre, hol arra néz.

Jó nagy hullámok vannak Horvátorságban Bolon az Aranyszarv strandon

Az Aranyszarv strand egy erősen kavicsos tengerpart. Viszonylag gyorsan is mélyül. Mivel egy sziklás, meredek oldalfalú területen járunk, így kicsit szeles is. Ennek köszönhetően szinte folyamatosan hullámzik a külsőbb részeken a tenger. A strand távolabbi részein, jó nagyokat lehet hullámozni. Bol várostól kis sétányon érjük el az Aranyszarv strandot. Bol a környék legfrekventáltabb úticélja, így kicsivel magasabb szállás árakkal találkozhatunk, mint máshol. A szállás kínálat is sokkal magasabb színvonalú. Nagyon sok 4 csillagos színvonalú tengeri panorámás apartmant, illetve hotel resortokat találunk itt. Mivel Bol egy lejtős területen helyezkedik el, így ha a domboldalban foglalunk szállást, annak nagy valószínűséggel tengeri kilátása lesz.

Vidova gora

A 778 méter magas Vidova gora csúcs, Brac sziget legmagasabb pontja. Ha autóval Bolra tartunk, kis kitérővel ugyan, de útba esik. Nagyon szép kilátás nyílik innen az Aranyszarv strandra, szépen látható a szemközti Hvar sziget, mögötte kissé homályosan a Vis sziget, tiszta időben pedig még Olaszországig is el lehet látni.

A Vidova gora csúcs jól összeköthető a Blaca kolostorral és az Aranyszarv stranddal.

Blaca kolostor

Blaca kolostor egy nagyon kellemes erdei séta. Tudom, kicsit furán tűnhet, hogy egy csodaszép szigeten nem tengerparti, hanem erdei kalandra invitállak, de hidd el megéri. Visszatérve a kolostorhoz, a Brac sziget délnyugati partján járunk. Egy kavicsos földúton érkezünk meg a parkolóba, ahonnan rövid erdei sétával érjük el a kolostort. Lényegében egy völgyben bokrok és fák között haladunk majd, nem a tűző napon.

Nagyon aranyos erdei kirándulás Horvátországban a Brac szigeten a Blaca kolostor felfedezése

A Blaca kolostort a törökök elől menekülő glagolita szervezetesek építették a XV. században. A szerzetesek a közösségben hittek. Mindenkinek meg volt a saját maga szerepe. Amit közösen megtermeltek az közös is maradt. Nem ismerték a magántulajdon fogalmát. Bor, méz, sajt és pálinka termeléssel foglalkoztak első sorban. A XVIII. század közepén egy hatalmas tűzvész pusztított, mely következtében a Blaca kolostor nagy része megsemmisült. Az újjáépítés barokk stílusban történt meg. A későbbiekben iskolaként is üzemelt. Ma egy múzeum működik a kolostorban. Meg tudjuk nézni a présgépeket, az iskolapadokat, végül mézet, bort vehetünk. Ez egy nagyon érdekes kirándulás. Érdemes itt kezdeni a napot, majd megnézni a Vidova gorát, utána az Aranyszarvon strandolni egyet.

Tomić konoba – a középkori fogadó

Brac sziget kellős közepén, Gornji Humac már a középkorban is egy fontos csomópont volt. Ezen a falun halad át a Bracot hosszában átszelő főút, és innen lehet lecsurogni Bolba. Az ilyen faluk, mindig is pihenő állomásként üzemeltek.

A Tomić konoba megőrizte középkori kinézetét. 800 éves az eredeti épület. Gyakorlatilag nagyon sokat nem kéne változtatni rajta, szinte rögtön középkori filmet lehetne itt forgatni. A szárított sonka, sajt és a sült bárány a fő specialitás. Nyárs hús (raznici), grillezett bárány és gill mix, vagyis vegyes hús tál a specialitás, házi savanyúval, vörösborral.

A Tomić konoba gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a középkorban Horvátországban a Brac szigeten

Lovrecina öböl

A Lovrecina öböl a Brac sziget északi partján Postira és Pucisca között fekszik. Az öböl érdekessége, hogy vörös színű, homokos tengerpart található itt. Lassan mélyül a part és végig homokos. Akár mezítláb is be tudunk menni a tengerbe. Ez egy tipikusan kisgyerekes strand.

Annyi nehézség van itt, hogy csak egy keskeny részen lehet napozni / lepakolni, mert a strand mögött egy kőfal fut végig a parton. A strand másik oldalán egy VI. századi bazilika romja található. Gondolom a bazilika termőföldje volt a strand mögötti terület, ezért van még ott a kőfal. Nagyon érdekes hely a Lovrecina öböl, csak ajánlani tudom. Arra figyeljünk oda, hogy a főúton egy kanyar kellős közepéről indul a lefele vezető betonút. Óvatosan hajtsunk itt le, mert hirtelen nagyot kell fordulnunk és hirtelen nagyot lejt az út.

A Brac sziget homokos strandja a Lovrecina öböl

 

Egyéb programajánlat: sibeniki, trogiri és spliti városnézés, Nin óhorvát templomocskái, Knin középkori erődje, Krka-vízesés, Kornati-szigetek, Vransko-tó, Hvar, Pokoli szigetek, Vis és Korcula szigete, a Kék-barlang Bisevo-szigeten, Biokovo-hegység, a karsztvidéki Modro- és Crevno-tó (Kék- és Vörös-tó)

 

VILLA ADRIA 3*

 • Fekvése: A három emeletes apartmanház Sutivan településen, a tengerparttól 350m-re, a város központjától pedig kb. 650 m-re található, gyönyörű kilátással a tengerre és Split városára.
 • Partja: kavicsos
 • Elhelyezés: 2+1 fős, kb. 25 m2-es stúdiókban és 4+1 fős, kb. 40 m2-es apartmanokban, melyek légkondicionáltak, jól felszerelt konyhával, fürdőszobával és wc-vel rendelkeznek.
 • Mindegyik lakóegységhez terasz vagy balkon tartozik, valamint 1 gépkocsi részére parkoló a kertben.
 • Ellátás: önellátás